May 30

Зачнување

Зошто ме земаш
јас не сум Христова невеста?
доаѓаш непокането
си одиш ненајавено.

Ми вети божји дар
цела вечност за еден миг
и јас безумно се борам
зошто оваа глава веќе
не му прилега
на ова тело
а коските под кожата
почнаа да зборуваат.

 

Појавление

,,Секоја перцепцијата има
3Д квалитет.”

,,Молам” -реков
,,зошто тогаш се дрзна
да ми завештиш”…

 

нешто што не се купува,
продава, одзема, додава,
не се гледа ни чувствува
не се губи
ниту проштева.


, , , , , , , , , , , ,

May 30

Во првиот електронски часопис за уметност воопшто излезен на Интернет, беше презентирана информацијата дека во Музејот на уметност во Далас на 28 мај започна изложба чиј повод е Louis Comfort Tiffany , и која ќе трае до 3 септември.

Изложбата вклучува 120 дела составени од витражи и секако, препознатливите ламби на Тифани кои на светските аукции достигнуваат баснословни суми. Иако го сакам Арт Нуво како уметнички правец, иако во голема мера е уметност на декорација (дури до толку што некои му ја одрекувале и неговата вредност како архитектонски стил), сепак морам да си признам на себе си дека ми е жал што Тифани својот талент го ограничил само на внатрешниот дизајн и декоративните уметности.

кликни нежно на сликите да ги зголемиш