May 30

Во првиот електронски часопис за уметност воопшто излезен на Интернет, беше презентирана информацијата дека во Музејот на уметност во Далас на 28 мај започна изложба чиј повод е Louis Comfort Tiffany , и која ќе трае до 3 септември.

Изложбата вклучува 120 дела составени од витражи и секако, препознатливите ламби на Тифани кои на светските аукции достигнуваат баснословни суми. Иако го сакам Арт Нуво како уметнички правец, иако во голема мера е уметност на декорација (дури до толку што некои му ја одрекувале и неговата вредност како архитектонски стил), сепак морам да си признам на себе си дека ми е жал што Тифани својот талент го ограничил само на внатрешниот дизајн и декоративните уметности.

кликни нежно на сликите да ги зголемиш

Напиши коментар