May 31

Кодот на да Винчи пробиен?

Дали се дешифрира кодот на да Винчи? Дали се открива тајната шифра? Дали се тргнува по трагите на Леонардо?

Чекор по чекор многу стрпливо, во стилот на детектив од филмот Кодот на да Винчи…еден човек се доближува до мистеријата на Леонардо, следејќи ги трагите кои можат да го доведат до откривање на ремек делото изгубено повеке од четири и пол векови. Тој верува дека е скриено во собата која била центар на политичките случувања во Средниот век, во Фиренца.

За делото на Леонардо да Винчи кое последен пат е видено 1563 година, се знае исклучиво од копии кои ги направиле неговите современици, како и подоцнежни автори. За историчарите на уметноста да се најде изгубеното дело на Леонардо насловено како Battle of Anghiari, е во истиот ранг како кога би се нашле артефактите од Титаник или уште подобро гробот на Египетскиот архитект- Имхотеп.
Maurizio Seracini, светски познат стручњак во областа на ликовната уметност, верува дека ова дело е скриено позади фреската на Џорџо Васари во Sala del Gran Consiglio, домот на Италијанскиот “Louvre” — галеријата Uffizi.