Jun 25

А pro pos фудбалот, си приспомнувам на еден интересен момент од животот на античките Римјани. Сликата која ја гледате е всушност фреска од Помпеја, насловена како ,,Тепачката во амфитеатарот“. Насликана е според еден вистинит настан кој се случил 59-та година од н.е., кога на сред гладијаторска утакмица се испотепале присутните гледачи, навивачи на двата соседни града Помпеја и Нецериа. Целиот настан стигнал дури до сенатот. На крајот императорот решил амфитеатарот во Помеја да го суспендира на 10 години.

Зошто ова ми изгледа доста познато??? А? :))))))

2 Коментари на “Тепачка во амфитеатарот”

  1. Археолошки дневник vol.3 » Светското првенство во фудбал 2010 низ археолошката призма Напиша:

    [...] вистинит настан кој се случил 59-та година од н.е., кога на сред гладијаторска утакмица се испотепале присутни…, навивачи на двата соседни града Помпеја и Нецериа. [...]

  2. Светското првенство во фудбал 2010 низ археолошката призма » Археолошки дневник vol.2.1/2 © Напиша:

    [...] вистинит настан кој се случил 59-та година од н.е., кога на сред гладијаторска утакмица се испотепале присутни…, навивачи на двата соседни града Помпеја и Нецериа. [...]

Напиши коментар