Oct 29

Верувам дека на секому од вас од најразлични причини му притребало да побара на интернет страници каде би можел да направи симултан превод на некој текст. Ви го препорачувам постот на Панта Реи во кој можете да најдете кратка листа со сајтови кои може да се користат за автоматизирано преведување. Можеби и вие би имале да ја надопоните оваа листа со некој од сајтовите кои ги користите.

Линк: (С)Најдени во преводот

Oct 27

О пресвета богољубимива зошто дозволи ѕидовите да искрцкаат да се сронат да се разглобат да изчезнат со пискав звук на ангелот со темјан осветена со смирна простена една сенка трепери под сомнежот на бремето таму на разнедидојде од сржта на коските и проклетство на товарот фатено во расчекор на мојот сон агол со неправилен облик и нема страв и нема звук само една мисла во впишан круг и двеста триесет и четири паралели за три света во кои сме јас и ти.

И еден ѕид.

Oct 22

Заврши првиот Фестивал на виното кој се одржа во Скопје помеѓу 19-21Септември 2007. Но не се криви луѓето за малата посетеност која покрај ниските температури и дождот, имаше за несреќа да се одржува само неколку дена по трагичната смрт на нашиот ангел.

Би рекла сосема скромно, во еден мал агол на кејот на Вардар, веднаш до Камениот мост, беа сместени околу дваесеттина произведувачи на вино од Републикава и Балканот, во дрвени и сламени отворени куќарки, секоја украсена според вкусот на изложувачот и покриени со една заедничка голема бела тенда да ги заштити од временските неприлики. Малку музика на бината, по некоја чаша вино со мезе, сепак, после она кое се случи со Тоше, беше добро малку за промена да се видат развеселени луѓе и насмевки на лицата, пропратени со по едно живели во чест на…

 

Дегустацијата на виното беше со симболична цена од 30 ден. (за било кој квалитет) и ја служеа во кристални чаши за оваа намена, за разлика од Бирфестот во Прилеп каде морав да платам 2 пати поскапа цена отколку што е во продавница и тоа за точено пиво во картонска кутија. Не знам која винарија ја понесе „Гранд При“ наградата на фестивалот, но се надевам дека еден ваков убав и симпатичен настан организиран од Град Скопје и МКЦ како традиција ќе продолжи и следната година.

Клипчето кое го ставив на youtbe доловува само дел од атмосверата. Конкретно ова беа една мала, весела група на Сицилијанци, за кои разбрав дека се специјално донесени од организаторите како трупа која знае да ги игра средновековните европски танци.