Dec 16

Продавницата на John Derian во New York

Decoupage (декупаж – dā’kū-päzh’) е техника или креација добиена со нејзина помош кога некоја површина се декорира со исечоци, слично на уметноста кога се сецкаат и лепат хартиени слики како колаж на некоја подлога. Еден од најпопуларните автори-дизајнери на оваа техника моментално е њујорчанецот John Derian (Џон Дериан) чија комбинација на древни овошја, растителни и животински отпечатоци дополнета со рачно сликање, ги враќа подзаборавените бродури на старите книги и писма.

 

Како што можев да приметам го споменуваат сите блогери (1,2,3,4) кои се од New York или во оние градови каде можат да се најдат неговите производи. Очигледно е дека Дериан е омилен помеѓу купувачите, посебно по способноста да ги комбинира сите овие елементи во шармантно ексентрични колажи, од кој секој посебно го принта, а потоа ги сложува заедно во слоеви под стаклото.

 

Пред неполни две недели New York Times извади фасцинантно slide show на најдобро котираните парчиња за внатрешен декор, каде што Дериан е еден од најпродаваните и најбараните со неговиот SKELETON PLATE SET. Навистина ме интересира какво е чувството кога се јаде над нечија тибиа. Или фибула. Продавачите во атељето на Дериан за овој сет велат:

“I’ve had to explain over and over what decoupage is, and that the images John uses are often historic or rare. Once I explain all that, I end up selling the entire set. Often the customer is a doctor.”

SKELETON PLATE SET – John Derian

Меѓутоа, освен сервиси за јадење Дериан дизајнира се што може да замисли човек од асеаор на внатрешен ентериер. Декупажот е стара техника и сите ние во одредени старосни доба сме биле опседнати со неа. Во отсуство на било каков креативен дух во предновогодишната атмосвера на Скопје, ваквиот тип на креации можат да ви претставуваат репер да создадете нешто по своја воља. Употребувајќи ја сета ваша имагинација.