Mar 06

Базарот на македонски ракотворби обично се одржува барем еднашка со сигурност во декември во Чифте Амам, а понекогаш и на други места низ Скопје и Македонија. Овој пат од мотото “Македонската жена како бастион во македонската традиција” пролетниот базар на македонски ракотворби во организација на асоцијацијата Деница ќе се случува од 03 до 08 март во галеријата КИЦ . Многу пати го имам посетувано овој базар и можам да кажам дека од година на година не само што е поброен и посодржаен, туку приметливо е присуството на многу млади луѓе кои тргнуваат по стапките да ги обноват старите и изумрени занаети во нашава држава. Само кога би имале малку повеќе разбирање од Владата за сопствената култура и традиција, оваа манифестација би прераснала во нешто повеќе отколку да биде само еден саем, пазар, или продажно изложбена привремена поставка која се шета таму-ваму.

дел од мојот личен накит купуван на овие базари

п.с. КИЦ немаат своја веб страница.

п.п.с. а артизаните немаат свој простор во центарот на градот каде перманентно би ги изложувале своите ракотворби и со тоа би го свртеле вниманието кон нашето духовно и културно-историско наследство.

Клучни зборови: , , , , , , , , , , , , , ,

Mar 06

Можете ли денешниот ден да го опишете со седум или со помалку од седум зборови?

Не знам, еве јас би пробала – концентрација, циркулација, манипулација, мапа, состојба, поглед, победа.

или

Четврток. Бев до гробишта. Промена на свеста.

Блогот Today: In Seven Words Or Less покрај Хемингвеј, својата инспирација како многумина други автори, си ја нашол на веб порталот за литература насловен како FanStory.com. FanStory.com е социјална online пишувачка заедница (една од многуте од таков вид) формирана во 2000 година, на која можете да читате, да пишувате, рецензирате, да се натпреварувате, или просто само да се дружите.

Ако сте автор, пишувате или имате преведено на англиски некои од вашите дела, можете да си отворите акаунт и да ги поставите на овој портал. Во најмала рака она што ќе го добиете се барем една бесплатна рецензија од самиот портал, неколку илјади коментари на читатели, или пак некоја парична награда од постојаните конкурси кои ги има во секое доба.

Линк: FanStory.com

Клучни зборови: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,