Jun 02

Белоглави орли
на липите свети чувари
речно крајбрежје и тесни
планински патеки.
Во свеста тлее, согорува
виорот на ордите од јунаците
незнајни.

Со јазик нерастолкуван
свети тајни низ сино-зелени
сонови
Крв разорна низ
карпестите процепи
неспознаени чекори кон нови
почетоци.

Во сипарот зад амбисот
над карпите и пропаста
во вистинската Матка
создадена од природата
стои гордо староседелец
нескротлив Пајонец.

5 Коментари на “Пајонец”

 1. oksimoron Напиша:

  Ух….. баш археолошка поезија :)
  Преубава плетенка од зборови мила
  Неспознаени чекори кон нови почетоци……… ;)

 2. Отоманските белези на еден фино формиран етнички субстрат » Археолошки дневник vol.2.1/2 © Напиша:

  [...] кој ќе ми забрани да кажам дека чувствувам оти -”Во моите вени тече Пајонска крв“! Зошто при споменување на древните “домородни [...]

 3. Археолошки дневник vol.3 » Пајонец Напиша:

  [...] Во сипарот зад амбисот над карпите и пропаста во вистинската Матка создадена од природата стои гордо староседелец нескротлив Пајонец. [...]

 4. Случајот со Античка Македонија – Сакам да се бавам со наука, не со политика! Напиша:

  [...] кој ќе ми забрани да кажам дека чувствувам оти -”Во моите вени тече Пајонска крв“! Зошто при споменување на древните “домородни [...]

 5. Археолошки дневник vol.3 » Случајот со Античка Македонија – Сакам да се бавам со наука, не со политика! Напиша:

  [...] кој ќе ми забрани да кажам дека чувствувам оти -”Во моите вени тече Пајонска крв“! Зошто при споменување на древните “домородни [...]

Напиши коментар