Apr 27

Што има Тибет? Тибет има свои лами, монаси и манастири. Има своја висорамнина, свои Јангце, Хоанхо, Инд и Ганг. Своја традиција, јазик, империја, знаме. Свои воени конфликти, своја книга на мртвите … Но Тибет има и свои практични ритуали.

Tibetan rites

Секое тело има седум енергетски центри или чакри. Визуелно можеме да ги замислиме како невидливи енергетски полиња кои се вртат. Секоја чакра  е во одредена врска со седумте ендокрини жлезди во човечкото тело. Познато е дека овие хормони управуваат со сите телесни функции, вклучувајќи го и процесот на стареење. Не сум сретнала некој досега што не сака да остане ,,вечно млад“, и покрај тоа што знаеме дека процесот на стареење е неминовен и природен.

Тибетантските ритуали или популарно наречени Т5Т (The Five Tibetans) не претставуваат ништо чудно и мистично. Тоа се всушност пет мали практични вежби кои се од огромно значење за нашето тело бидејќи ги раздвижуваат сите негови витални делови со едноставни и елементарни движења. Тибетанците се вежбаат независно од полот, возраста и пропратните болести. Биле практикувани со стотици години наназад пред да ги открие ,,белиот човек” од Западот.

Ritual de lo habitual

Кажете ми колку пати дневно правите дома ритуали? Пиење на кафе, туширање, местење на косата. Па дури и преслекувањето на мислите е своевиден ритуал. Колку пати сте биле во дилема да го промените својот ритуал, неговиот редослед, па ако сакате и неговиот крај? И ако имате некоја ,,лоша” навика запрашајте се зошто ви служи? А што би се случило ако се ослободите од неа или евентуално ја замените со некоја подобра?

 

Ритуалот како ритуал има своја психолошка вредносна единица доколку не му робувате. Може да стане корисна навика под услов да останеме свесни за неговите предности. Психолозите пресметале дека некоја работа да прерасне во навика, потребно е да се повтори точно 21 пат. Тибетанците исто така се повторуваат 21 пат. Very very happy coincidence, I would say. :)

Тибетанците ги научив одамна од Чен. Чен ја паметат веројатно сите кои вежбаат tai chi cuan во Скопје, а богами и многу луѓе кои живеат во Стар и Нов Аеродром. Честопати имаше обичај да пешачи покрај кејот на Вардар во овие населби движејќи се наопачки, наназад со едно стапче во раката кое стално го моташе. Чен замина (мислам во Романија) но ни го остави своето наследство кое веројатно го носела во својот ген со генерации. Честопати велам дека многу паметни работи дошле од истокот, а Тибетанците се веројатно една од најмоќните за добробитот на целото човештво.

Short description

Вежбите се практикуваат во непарен број (по 3,5,7 пати …) се додека не се стигне до бројката од 21 пат за секој ритуал посебно. Во почетокот додека телото се навикне потребно е да се почне со вежбање на секој ритуал барем по три пати дневно, а потоа може секоја следна недела да зголемувате за по два пати без лимитирање во кој период од денот се прават. Важно е да се работат последователно, но доколку некој не може да извежба некој од ритуалите, може да се изостави. Тибетанците се вежбаат без некој поголем напор и се прават со онолку енергија колку што може да вложи телото.

Reccomendation

Првото нешто на кое треба да внимавате, тоа е вашето тело оти треба да ве служи до крајот на животот. Во здраво тело здрав дух, нели вели старата поговорка. Со секојдневно практикување на тибетанците се подобрува не само вашето физичко, туку и емоционално, ментално и спиритуално ниво. За почеток можете, но и не морате да го посетите вашиот лекар за консултација, но секако би било добро да се информирате што всушност претставуваат овие пет мали вежби. Колку што ми е на мене до сега познато, единствен извор на податоци за овие прастари тибетантски ритуали кои претставууваат клуч за одржување на младоста, здравјето и виталноста е книгата Фонтана на Младоста од Петер Калдер која ја аплоудував во две верзии (со српски превод). Па не чекајте нешто да ве заболи. Само напред, подобро е било што да се спречи, отколку подоцна да се лечи.

Apr 25

Pinkeye’s Twisted Jewelry е блогот на една од најкреативните хрватски блогерки, која во 2006 година во финалето на Zlatnа polugа, ја освои наградата за Најдобар млад дизајнер на накит.

 

Ина својот накит го работи од фирм, едена варијанта на полимерна глина, (нешто како пластелин) кој после печењето ја задржува својата форма. Како асесоари употребува буквално се што ќе и дојде до рака, а може да се носи како накит.

Просурфате малку по нејзиниот Twisted Jewelry World и откријте според мене еден феноменален, прекрасен, креативен, свеж и магичен свет. Ем башка, и коментарите и одговорите на блогот, се многу духовити.

Поздрав Ина … само така продолжи :)

Apr 23

Како што крадец препознава крадец без да се запознае, така јас ја препознав твојата душа. Едно утро, таму на пазарот, затскриена во удобна наметка, малку плашлива, како со кроки скица нацртана, изгубена во сопствената фантазмагорија. Уште не бев проговорила, а таа веќе знаеше што мислам. Носеше тајна која можеше да се преведе на сите човечки јазици со помош на чулноста, а да се разбере со помош на мудроста надминувајќи го притоа засекогаш говорот на луѓето. Многу брзо се навикнав на неа како на своја облека, а таа ги препознаваше моите мисли и без да ги изговорам.

Почетокот на секој ден започнуваше со истата церемонија. Ти ќе заминеше на работа, јас ќе се навалев во фотељата. Душата почнуваше да глуми некое лице или карактер несразмерно концентрирани со рандом искуства. Ме засмејуваше. Ќе седнеше, ќе станеше, ќе се потпреше на прозорецот, а јас гледав како догорчињата од цигарите ги пецкаат врвовите на нејзиното задоволство. Навечер пак од устата на душата слушав милозвучни зборови кои се претворааа во клучеви. Низ моето тело шетаа и соништата со брзина на мислите ги ловеа. Инспиративна и духовита, дури еднашка и успеа да ме натера да облечам долг темен тесен фустан, со ѕвончиња наместо копчиња. И да понесам две огледала, од кои едното сигурно знаеше дека ќе ја препознае. Ја сакаше повеќе мојата лева града од десната, иако никогаш не заспавме недолично.

 

Еден ден хармоничната и секогаш добро организирана душа седна наспроти мене и неспокојно ми рече: Кога во моите зборови ќе ја препознаеш вревата, тогаш ќе ја направиш разликата помеѓу реалноста и вистината. А кога тоа ќе го сториш ќе биде предоцна. Зарем постои нешто поубиствено од тоа предоцна!?

Молчев однемена. Се обидов да ја реанимирам. Но во тој момент не беше потребен само кардиограм, туку и електроенцефалограм. Да се дијагностицира каде настанал куршлусот. За да го надминеме проблемот, тогаш прв пат решивме да се искачивме. Јас и твојата душа. Тебе те заборавивме. Чинам дека не ти ни споменавме. Таму горе во планината, под боровите, каде ветровите некогаш ги мрсеа прамените на твојата коса, остана само звукот на тишината.