Apr 17

Вчера вечер ја гледав Македонската филхармонија како за прв пат го изведува Концертот Аранхуез (Concierto de Aranjuez) од шпанскиот автор Хоакин Родриго (Joaquín Rodrigo). Со многу умешност, но и доза на резерва сепак нашите филхармонисти успејаа да ја доловат атмосверата на шпанските лирични ритми, инспирирани од Градините во Аранхуез, место каде Родигез и неговата сопруга по нивната смрт се погребани. Овој концерт кој му донел светска слава на Родригез е напишан во 1939 година, а добива на “тежина” ако се знае фактот дека авторот бил слеп од својата трета година и сите свои дела ги пишувал со помош на Браевата Азбука.

 

Кратка рецензија за концертот.