Mar 14

Златни полиња и жито во изобилство
во папокот на светот
над карпите под ѕвездите
пред светиот род…

се поклонувам

Во бескрајното море на светлината
фрлам латици во земјата на воздишките
со капки од роса ги мијам очите
и боса танцувам крај огновите.

Им принесов жртва на боговите
ги молев за милост да те воскреснат.
Денес се случи нешто убаво
Се роди ,,Адам”
од Говрлево

12.06.2006, Говрлево

*     *     *

Рецензијата за Адам од Македонија можете да ја прочитате тука.

Текстот беше публикуван во македонското списание Комплетна, а неговата скратена и преработена верзија e поставена на Макeдонската Википедија.

Адам Од Македонија

Mar 05


Првото нешто што го забележувам кај мажите, се нивните брчки. Ми се допаѓаат тиe мали бразди околу нивните очи, исполнети со притаени приказни. Би сакала да бидам доволно мудра за да ги разберам, но за жал во моментов, сум само паметнa. Сепак сум доволно умна за да бидам стрпилива – со времето. Времето е најмудро, зошто ги знае сите тајни световни. :)