May 26

Решив денеска да го изненадам. Прв пат се нафаќам на ваква предигра со состојки. Зедов вода и ја зоврив. Ставив во неа пет мали лажички чај и исто толку лажички кафејав шеќер. Исцедив сок од портокал и ја освежив содржината со мало шише на газирана минерална вода. Во позадината го почувствував вкусот на парчињата портокал и манго, кој го поддржува чувството на свежина. Добив шоља исполнета со светлозелена нијанса и мирис на мармалад од портокал, чајно дрво и некои други бобинки. Чајот во чашата созрева, а коцките мраз кои ми се слеваат низ прстите полека бојата му ја менуваат. Одлучив да додадам цветови од невен, и додека мирисот станува покомплексен, си дозволувам да вклучам тонови на sencha и pai mu tan кои вкусот во устата го омекнуваат, и го прават финишот на чајот помек и подолготраен. Во меѓувреме најдобриот дечко на светот се сврте, а погледот му се пресече од рабовите на мојата насмевка. Ме погледна под око и рече: ти правиш чај или порно? :)

Фала на LaSoy Aromatherapy Shop за инспирацијата :)

Dec 25

Пијам вранец, веројатно една од најважните вински сорти во Македонија. Полната чаша има светлопурпурни нијанси и мирис на мармалад од јагоди, чајно дрво и некои други бобинки. Во позадината ја чувствувам содржината на танини, која го поддржува чувството на свежина. Виното во чашата созраева и полека бојата ја менува. Од светлопурпурна во боја на рубин, додека мирисот станува покомплексен па дозволува да вклучам тонови на чоколада и ликер кои вкусот во устата го омекнуваат, и го прават финишот помек и подолготраен.

Подарокот од Бахус за сите нас. На здравје :)

The wine-cup is the little silver well,
Where truth, if truth there be, doth dwell.
William Shakespeare

Nov 20

Деновиве седам дома. Се опоравувам и филозофирам. За животот, за радоста, убавините, боите, љубовта, страста, пријателствата, радостите, подемите и падовите …. Филозофирам, зошто не смеам да пијам во моментов додека не закрепнам. Така велат докторите. Вчера вечер некако ми ‘легна’ сето она вино неиспиено. Виното отсекогаш ми било инспирација. Велат дека во виното се емоциите или можеби од него излегуваат. Затоа човек треба да направи избор со друштвото кога пие вино. Пивото е некако понародно и може да се сподели со сите, но виното е премногу благородно за да може со секого да ја поделите неговата инспирација кога талогот создава тежина.

Ова се белешки од една филозофија, кон виното, како духовна компензација – за мојата Т’га. Во овие доцни часови.

*** ‘Крчмата е нашиот современ парламент во кој филозофија за пиење на виното во исто време е содржина која ни  дава сила со умот да го допреме факелот на страста во едно попладне, приквечерина или можеби мрак. Кога навистина ќе ни падне мрак пред очи од пиење. Инспирација на уметниците, една капка, една голтка, зборуваат повеќе од илјада зборови интерпункциски знаци и толкувања. И тука ставам крај на стиховите кои се голтаат со воздишка … или можеби почеток за некоја нова строфа, нова песна, за во некое поинакво идно време наталожено со вински сеќавања понесени од сегашноста’.

*** ‘Ако е виното мајсторски превриено како зрелите прекрасни жени кои кријат повеќе страст од инспирација, тогаш трајно се создаваат вредности од длабочината на убавината која плени како спокојството од некоја квечерина под ладовина’. :)

*** ‘Да пиеш вино и да сонуваш како се будиш на сред соблазнив здив значи дека си го прекршил првото златно правило на боемите во кое здравицата ја бара перспективата на најблиските усни и најраскошните музи, без грижи обременети, апстрактни, а сепак толку вистински’.

*** Виното наше изнедрено/во поднебје на јужните краишта/зреено, од времето заборавено/ на дното од чашата остава/ ароматични отпечатоци/кои прават талог за нови предизвици. :)

За повеќе вино, ви препорачувам да го консултирате Прирачникот за боеми од Бела Хаваш и неговата Филозофија на виното. Можеби и самите ќе најдете некоја инспирација. Со, или без вино. :)

Cheers to all my fiends! :)

wine celebration