Oct 29

Верувам дека на секому од вас од најразлични причини му притребало да побара на интернет страници каде би можел да направи симултан превод на некој текст. Ви го препорачувам постот на Панта Реи во кој можете да најдете кратка листа со сајтови кои може да се користат за автоматизирано преведување. Можеби и вие би имале да ја надопоните оваа листа со некој од сајтовите кои ги користите.

Линк: (С)Најдени во преводот

May 27

Во овој пост би сакала да ви го посочам блогот OUP. Конкретно, се работи за официјалниот блог на Oxford University Press кој стартуваше во јули 2005, а од минатото лето за него е задолжена Rebecca Ford.

Поделен на категории, во чии рамки има под-категории, верувам дека секој од вас ќе пронајде нешто што би го заинтересирало. Надополнувањето е брзо, сајтот е прегледен, и има сопствен пребарувач. Со секоjдневни коментари за најразлични теми (не само за книги), овој блог е невиден извор на линкови во блогосверата, кои можат да ви послужат за информирање, забава, учење и референца за некое понатамошно истражување.

May 04

Групата “Синтезис” почнувајќи од 5 мај ќе одржи серија концерти на нашите познати, по малку заборавени локалитети. Заедно со “Прокредит банка” тие го организираат проектот насловен “8 Концерти во поддршка на традицијата” кои ќе се одржуваат секоја сабота во 13 часот на различен локалитет. Првиот концерт ќе се одржи на 5 мај кај Аквадуктот во Скопје, а потоа следуваат концертите на Струмин гроб во село Баница, во Чифте амамот во Скопје, на Исар во Штип, на Хераклеја во Битола, на Матка во Скопје, во село Витолиште, Мариово и во Стоби, Велес.

Времетраењето на концертите ќе биде најмногу еден час, а на нив ќе може да се слушне голем дел од стандардниот репертоар на “Синтезис”, но ексклузивно и дел од новиот материјал што за својот нов албум го подготвува “Синтезис”. Организацијата околу посетата на овие локалитети и концерти комплетно ја презема “Прокредит банка”, која повеќе години соработува со “Синтезис” и ја поддржува културата во нашата земја особено, како што објасни Билјана Тасевска, сето она што има акцент на корените, историјата и традицијата. Превозот ќе биде организиран за локалитетите кои се надвор од Скопје и тоа од најблискиот град до тој локалитет и од пред седиштата на оваа банка.

Веста за која вчера пиша и Волан, е нешто што веројатно ќе промени многу работи во свеста на македонските граѓани, а верувам дека позитивно ќе се одрази и кај локалното население кое живее во близината на овие археолошки локалитети. Оној момент кога ќе разберат дека се во преднос поради фактот што можат и финансиски да зависат грижејќи се за ова културно наследство, ќе им се отвори уште една можност да бенефицираат од истото.

Сметам дека Синтезис (со исклучок на Бодан Арсовски и Егзија) го покажуваат вистинскиот правец по кој треба да се движи промоцијата на нашето материјално и духовно наследство.

Уште едно големо браво за нив.