Feb 09

 Матка, моето енергетско катче ♥

Матка не е само речно крајбрежје и тесни планински патеки.

Матка е мир, духовна рамнотежа…прекрасен пејсаж :)

Матка е заборавено македонско катче, тука зад грбот на градот. Блиску, а сепак далеку.

Матка е место каде треба да се запре пропаѓањето на културните и природните вредности. Под итно се потребни неколку археолошки интервенции и конзервации.

Но….

Матка е и

Горд орел,
свет чувар на липите
каде светите човекови градби опстојуваат
и денес во нашата свест.

Зад секој крај е нов почеток!!!!!!

 

Со група на Habitat for Humanity Macedonia во
Манастирот Успение на Пресвета Богородица на Матка

May 26

Решив денеска да го изненадам. Прв пат се нафаќам на ваква предигра со состојки. Зедов вода и ја зоврив. Ставив во неа пет мали лажички чај и исто толку лажички кафејав шеќер. Исцедив сок од портокал и ја освежив содржината со мало шише на газирана минерална вода. Во позадината го почувствував вкусот на парчињата портокал и манго, кој го поддржува чувството на свежина. Добив шоља исполнета со светлозелена нијанса и мирис на мармалад од портокал, чајно дрво и некои други бобинки. Чајот во чашата созрева, а коцките мраз кои ми се слеваат низ прстите полека бојата му ја менуваат. Одлучив да додадам цветови од невен, и додека мирисот станува покомплексен, си дозволувам да вклучам тонови на sencha и pai mu tan кои вкусот во устата го омекнуваат, и го прават финишот на чајот помек и подолготраен. Во меѓувреме најдобриот дечко на светот се сврте, а погледот му се пресече од рабовите на мојата насмевка. Ме погледна под око и рече: ти правиш чај или порно? :)

Фала на LaSoy Aromatherapy Shop за инспирацијата :)

Mar 14

Златни полиња и жито во изобилство
во папокот на светот
над карпите под ѕвездите
пред светиот род…

се поклонувам

Во бескрајното море на светлината
фрлам латици во земјата на воздишките
со капки од роса ги мијам очите
и боса танцувам крај огновите.

Им принесов жртва на боговите
ги молев за милост да те воскреснат.
Денес се случи нешто убаво
Се роди ,,Адам”
од Говрлево

12.06.2006, Говрлево

*     *     *

Рецензијата за Адам од Македонија можете да ја прочитате тука.

Текстот беше публикуван во македонското списание Комплетна, а неговата скратена и преработена верзија e поставена на Макeдонската Википедија.

Адам Од Македонија