Apr 25

 

Можеш да ги лажеш луѓето и да проектираш кај нив идеална слика за себе, се додека не седнеш на маса наспроти некој – кој само што ќе ти погледне во очите, ќе ги види сите твои желби, стравови, надежи и фрустрации. За да го излажеш светот, мораш пред се’ да се излажеш себе си толку добро, инаку твојата лага не би била уверлива и убедлива. Но знаеш што, јас лично не познавам човек на кој не му е тесна оваа кожа што ја носи!

my eyes

Apr 17

Во септември 2014 год. бев на голема конференција на ЕАА во Турција. Престојував цела недела во Истанбул, а последниот ден пред летот заминав на прошетка низ еден скоро непознат историски дел од градот. Една година претходно со тимот на HAEMUS најдовме локалитет на Скопска Црна Гора кој го крстивме Балаклија според блискиот топоним, па ми остана аманет од Македонија да ја посетам оригиналната црква на Св. Богородица-Балаклија.

Balakija and Black Madonna

На сите патувања по светот сум имала скоро секогаш необични искуства, но ова беше едно од најавтентичните. И било пишано, или било запишано ете баш мене да ми припадне честа да имам прекрасна копија од иконата на Црната Богородица (заштитничка на Полска). Во дворот на црквата Балаклија, која се наоѓа нешто малку надвор од оригиналното обѕидување на царот Константин, затекнав пар од Полска, Рафал и Ула Контовски. Седеа во градината со лист хартија на кој имаше запишано три града на К (=C) во кои застанале додека возеле (Крајова, Кавала, Константинопол), иницијалите В. на којшто треба да ја даруваат иконата и правецот од каде треба да дојде оригиналниот сопственик–>Балкан. Во амбиент за мене скоро нестварен во околина преполна со артефакти од времиња минати, со чувства помешани и зборови недокажани … со едно кафе полусонливо во градината отспротива која се капеше од рози … иконата на Црната Богородица замина со мене во Македонија. А сеќавањата и мислите ми останаа во Балаклија. А понатаму … се прашувам каде ли заминуваат сите нераскажани приказни за археологијата …  :)

Честит празник!

Apr 10

Madzirov - shadows

Никола Маџиров